Yarışma Hakkında

YARIŞMA HAKKINDA

BİLGİ

YARIŞMA'NIN ADI
“Gençlerden Geleceğe ” Suya Dair Her şey” Temalı Sosyal Sorumluluk Proje Yarışması

PROJENİN SAHİBİ
Uluslararası Lions Dernekleri Çoğul Yönetim Çevresi 118 Konfederasyonu

PROJENİN KISA TANIMI

Ulu Önder ATATÜRK’ün; Türk Ulusu’nun bağımsızlığını, geleceğini emanet edip güvendiği gençlerin; özgün fikirler üretebilecekleri, ezberi bozan, yaratıcılıklarını deneyimleyebilecekleri projeler için; onlara ortamlar yaratıp bu doğrultuda geleceğe ilham verecek çalışmaları arttırmayı amaçlamaktayız.

Lise düzeyindeki gençlerin katılacağı bu yarışma’nın konusu her yıl farklı olabilecektir.

2024-2025 Hizmet Dönemi’nde de, gençlerimizin “Suya Dair Her şey” temalı projeleri sosyal sorumluluklarını ve  farkındalıklarını artırmayı amaçlanmıştır.

GENÇLERDEN GELECEĞE SOSYAL SORUMLULUK PROJE YARIŞMASI

2021 Yılında Uluslararası Lions Dernekleri 118 E Yönetim Çevresi Federasyonu tarafından başlatılan “Gençlerden Geleceğe Projesi” gençlerin hayata hazırlanmasını kolaylaştırmak, toplumsal bilinçlendirmeyi arttırmak ve gençlerimize destek vermek amacıyla Orta Öğretim Lise Öğrencileri arasında Sosyal Sorumluluk Proje Yarışması olarak başlatılmıştır.

Ancak , Uluslararası Lions Dernekleri Çoğul Yönetim Çevresi 118 Konfederasyonu – Çevre Ulusal Komisyonu tarafından 2024-2025 hizmet döneminde tüm yönetim Çevrelerince “SU” temasıyla yapılmasına karar verilmiştir.

Yarışma başvuruları Web Sitemiz’den yapılacaktır.

Proje Yarışmasına katılmak isteyenler “Proje Yazma Eğitimi”ne davet edilecektir.

PROJENİN AMACI

Projenin amacı, gençlerimize farklı sosyal sorumluluk projesi geliştirme deneyimi kazandırma, akademik eğitim hayatlarının yanı sıra topluma katma değer yaratmak için motivasyon ve özgüven kazandırmaktır.

Sosyal Sorumluluk içerisinde öğrenciler ve bireyler açısından kendilerinin farkında olunması ve yaşadıkları zorluklara dikkat çekilmesi sayesinde “biz de buradayız” bilincinin yayılması önemlidir. Aynı zamanda çoğu şu an için hayata geçirilemeyecek bile olsa projelerden gelen fikirler, uzun vadede işlevsel ürünlere dönüşebilir ya da yeni tasarımlar için ilham verici olabilir.

Katılımcıların yaratıcı düşünme becerilerine katkı sağlayacak ve parçadan bütüne yol almalarından dolayı dikkat ve konsantrasyon süreçlerine olumlu yansıyacaktır.
Projelerin sosyal sorumluluk konularında; sürdürülebilir, yenilikçi ve hayata geçirilebilir olması temel kriter olacaktır.

PROJENİN SAĞLAYACAĞI FAYDALAR

Katılımcı öğrenciler açısından;

Yarışma sürecinde çevrelerindeki tüm canlılara ve sosyal çevrelerine karşı daha dikkatli ve gözlemci olacaklar; yaşanan çevre sorunlarını anlamaya çalışacaklardır.
Çevre bilinci geliştirerek uzun vadede çevre duyarlılığı içselleştireceklerdir.
Çevre ve doğanın korunması odaklı çalışmalar ile kendilerine olduğu kadar çevrelerindeki bireylere ve topluma değer yaratmanın önemini kavramak,
Proje hazırlama, akıl yürütme ve düşünme becerilerini geliştirme ile zihinsel gelişimlerine katkı sağlayacaktır.

Proje Katılımcısı tüm öğrencilere “Katılım Sertifikası” verilecektir.

Okullar açısından;

Okullar; akademik başarıyı sağlamanın yanı sıra, öğrencilerin sosyal duygusal yönden gelişimlerinden de sorumludurlar. Bu tarz projelere katılmak sosyal sorumluluk alabilecek bireylerin artmasıyla okullarımızda olumlu okul iklimi oluşmasına ve gençlerimize katkı sağlayacaktır.

PROJENİN UYGULAMA AŞAMALARI

Uluslararası Lions Dernekleri Çoğul Yönetim Çevresi 118 Konfederasyonu bünyesinde bilim insanı, sanatçı, akademisyen ve öğretmenlerden oluşan bir “YARIŞMA KOMİSYONU” kurularak, Yarışma Şartnamesi hazırlanmıştır. Yarışma Komisyonu aynı zamanda “PROJE SEÇİCİ KURULU” olarak da görev yapacaktır.

Yarışma Orta Öğretim Lise yaş grubunu kapsayacaktır.

Belirlenen Yarışma Takvimine göre,

  • Ekim 2024 ayında Proje Lansmanı çevrim içi yapılacaktır.
  • Ön Başvuruların Web Sitesine yüklenmesi ve başvuru kayıtları 15 Kasım 2024 tarihinde başlayacak ve 27 Kasım 2024 tarihinde sona erecektir.
  • Uluslararası Lions Dernekleri Çoğul Yönetim Çevresi 118 Konfederasyonu bünyesinde kurulan Yarışma Komisyonu gelen ön başvuru projelerini inceleyerek, önceden oluşturulmuş değerlendirme kriterleri çerçevesinde puanlama esasına göre değerlendirme yapacaktır.
  • Ön Başvuru elemesini geçen Proje Katılımcıları 30 Kasım 2024 tarihinde Zoom ortamında düzenlenecek olan Proje Hazırlama Teknikleri Online 1. Eğitim’ e davet edilecektir.
  • Proje özet bilgi  formları 04 Şubat 2025/ 12 Şubat 2025 tarihleri arasında web sitesine yüklenecek ve 2. Eğitim için müracaatlar alınacaktır .
  • 15 Şubat 2025 tarıhinde proje yazımı ve proje süreci ile ilgili online 2.eğitim verilecektir.
  • Hazırlanan projelerin 01 Mart 2025 ve 15 Mart 2025 tarihleri arası web üzerinden başvuruları alınıp, her yönetim çevresince 16 Mart 2025 ve 24 Mart 2025 tarihleri arasında yönetim çevrelerinin belirleyeceği jürilerle değerlendirilecektir.
  • Yönetim çevreleri kendi bölgelerine gelen projelerden 5 adedini seçerek 25 Mart 2025/ 07 Nisan 2025 tarihine  kadar MD 118 büyük jürisine gönderecektir.
  • Uluslararası Lions Dernekleri Çoğul Yönetim Çevresi 118 Konfederasyonu tarafından oluşturulan bir  jüri tarafından seçilen ilk 6 proje finalisti  10 Nisan 2025 ve 30 Nisan 2025 tarihlerinde halk oylamasına açılacaktır..
  • Halk oylamasında en fazla oy olan ilk 3 proje  Mayıs 2025 tarihinde  açıklanacaktır.
  • Proje Ödül Töreni Mayıs 2025 tarihinde gerçekleştirilecektir.

HEDEF KİTLE :  Orta Öğretim Lise Öğrencileri
14-18 yaş aralığında (01.01.2006 - 01.06.2010 doğumlu) Türkiye Cumhuriyeti sınırları içindeki ortaöğretim kurumlarında eğitim alan; yurtdışında da belirtilen yaş sınırları içerisinde öğrenim görmekte olan tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları katılabilir.


YARIŞMA İÇİN GENEL KOŞULLAR

Katılımcılar yarışma koşullarına uygun nitelikte en fazla bir proje fikri ile yarışmaya katılabilir.

Birden fazla kişinin grup çalışması yaparak ortak proje fikri ile yarışmaya katılması mümkündür.

Yarışmaya sunulacak projelerin özgün olup daha önce başka yerde yayımlanmamış olması gerekmektedir.

YARIŞMA KRİTERLERİ

Toplumun değer yargıları ve olanaklarına uygun ve gerçek ihtiyaçları ile uyumlu sürdürülebilir, uygulanabilir olması,

Çevre ve doğanın korunması, ekolojik sisteme katkı sağlamaya yönelik ürün, proje ve sistem fikri, toplum hizmeti geliştirmesi gerekmektedir.

YARIŞMA İÇİN ÖZEL KOŞULLAR

Yarışmaya katılacak projeler ; tüm canlıların ve bireylerin sosyal, kültürel ve eğitim hayatlarını etkileyen olumsuz etkenleri en aza indirecek şekilde geliştirilmelidir.

Tüm canlıların ve bireylerin herhangi bir alanda hayatlarını kolaylaştıracak ürün, yazılım, sistem veya etkinlik önerileri proje olarak sunulmalıdır.

Projelerin ürün olarak ortaya konması gerekmeyip sadece fikri çıktılar olarak teslim edilecektir.

Bu yarışmaya katılan yarışmacılar, bu şartnamenin tüm koşullarını, yarışma şartlarını, GENÇLERDEN GELECEĞE YARIŞMASI SEÇİCİ KURULU’ nun kararlarını kabul etmiş sayılırlar.

ÖDÜL

Tüm katılımcılara “Sosyal Etki Elçisi” Sertifikası,
4.ve 5. Proje Katılımcılarına Mansiyon Ödülü,
İlk Üç dereceye giren katılımcıları “Kupa” ve sürpriz ödüller bekliyor.
Ödüller hak sahiplerine Mayıs 2025 tarihinde düzenlenecek ödül töreni ile takdim edilecektir. Lütfen duyurular için web sitemizi takip ediniz.

DEĞERLENDİRME VE SEÇİCİ KURUL

Fikir olarak özgünlük, farklılık, uygulanabilirlik ve yarışma amaçlarına uygunluk gibi kriterler dikkate alınarak projeler belirlenecektir.

Projelerin değerlendirilmesinde önceden oluşturulmuş puanlama kriterleri dikkate alınarak, puan üstünlüğü esasına göre sıralama yapılacaktır.

“SEÇİCİ KURUL” Uluslararası Lions Dernekleri Çoğul Yönetim Çevresi 118 Konfederasyonu “Gençlerden Geleceğe Proje Yarışması” Komisyon üyelerinden oluşmaktadır.

 

leo